Оставете го вашиот email и телефонски број, или јавете се на: 070 333 716 за подетални информации

Зошто млекото од растително потекло е подобро за животната средина?

Придонесот на млечната индустрија за климатските промени и деградацијата на животната средина стана невозможно да се игнорира. Ова, покрај грижата за благосостојбата на животните и здравјето, мотивираше рекорден број потрошувачи да го намалат внесот на млечни производи и да се префрлат на алтернативи од растително потекло. Во Велика Британија, продажбата на млеко од растително потекло се зголеми за 30% во текот на изминатата година и речиси една третина од Британците сега пијат алтернативно млеко. Овој наплив на побарувачка, кој се протега надвор од само млеко и вклучува растителен јогурт и сирења, одразува поширока општествена промена кон посвесен и одржлив начин на живеење.

Сите достапни студии покажуваат дека влијанието врз животната средина на млекото од растително потекло е значително помало од она на млечното млеко. Растителните млека имаат подобри резултати кај речиси секој индикатор за одржливост, од емисиите на стакленички гасови до користењето на земјиштето и водата. Млечната индустрија е исклучително интензивна за ресурси: семиналниот извештај на Универзитетот во Оксфорд покажа дека производството на чаша млечно млеко од 200 ml ослободува најмалку три пати повеќе емисии на стакленички гасови и бара девет пати повеќе земја од која било алтернатива базирана на растенија. Извештајот исто така покажа дека за производство на еден литар млечни производи потребни се неверојатни 628 литри вода во споредба со само 370 за бадем, 270 за ориз, 48 за овес и само 28 за млеко од соја.

Збирно, алтернативното млеко со најмало негативно влијание врз животната средина е млекото од овес. Според проценката на животниот циклус (LCA) објавена од шведскиот бренд Oatly, не само што одгледувањето овес за млеко резултира со 80% помалку стакленички гасови, 79% помалку користење на земјиштето и троши 60% помалку енергија од млечните производи, туку и дава различни земјоделски придобивки кои всушност позитивно влијаат на животната средина. Како зимска отпорна култура, овесот може да се одгледува во текот на целата година и поради тоа често се користи разновидни плодоред. Системите за плодоред ја намалуваат ерозијата и ја зголемуваат способноста на почвата да складира јаглерод, а со тоа ги неутрализира емисиите. Овесот е, исто така, култура со низок влезен производ и ефикасно расте со минимална вода и малку или без ѓубрива, што служи за заштита на подземните водоносни слоеви и спречува оштетување на локалниот биодиверзитет. На крајот на краиштата, растителните млека се супериорен избор за потрошувачите кои ги имаат на ум најдобрите интереси на животната средина.